فیلم و سریالانیمیشن

13 مورد از بهترین کارتون های ایرانی ( بهترین انیمیشن های ایرانی جدید در جهان)

صنعت انیمیشن ایران از جمله مواردی است که طبق گفته کارگردانان و تهیه‌کنندگان فیلم‌های انیمیشنی، توجه چندانی به آن نمی‌شود. با این وجود افراد حاضر در این صنعت توانسته‌اند انیمیشن‌های بسیار خوبی تولید کنند و به افتخارات خوبی دست یابند. صنعت انیمیشن ایران سال‌هاست که پابرجاست و در سال‌های اخیر شاهد انتشار فیلم های سینمایی ایرانی در قالب انیمیشن های ارزشمندی بودیم.

فهرست بهترین انیمیشن های سریالی و سینمایی ایرانی

از جمله بهترین کارتون های ایرانی می‌توان به آخرین داستان، رهایی از بهشت و فیلشاه اشاره کرد. به گفته علی نوری اسکویی، از برجسته‌ترین انیماتورها و کارگردان‌های کشورمان، برای این سه انیمیشن نامبرده تکنیک‌های ساخت متفاوتی به‌کاررفته است؛ با این وجود این انیمیشن‌ها توانسته‌اند در هر زمینه بدرخشند. باید خاطرنشان کرد ایران علاوه بر فیلم‌های سینمایی انیمیشنی، در زمینه کارتون‌های سریالی هم فعالیت داشته است که بیشتر آنها برای خیلی از افراد حسی سرشار از نوستالژی دارند.

در این مطلب سعی داریم بهترین کارتون های ایرانی که از لحاظ ساخت و داستان قوی هستند یا حس خوبی به تماشاگران می‌دهند به شما معرفی کنیم. ابتدا تاریخچه‌ای کوتاه از صنعت پویانمایی ایران یا همان انیمیشن ارائه می‌دهیم و سپس سراغ معرفی کارتون های ایرانی جدید و قدیمی می‌رویم.

تاریخچه صنعت انیمیشن ایران

شروع رسمی پویانمایی ایران را می‌توان سال 1336 در نظر گرفت که فیلم انیمیشنی کوتاهی به نام ملانصرالدین به کارگردانی اسفندیار احمدی تولید شد. حدود سه سال بعد، واحد نقاشی متحرک زیر نظر وزارت فرهنگ و هنر ایران تشکیل شد.

ادامه کار پویانمایی به پس از انقلاب موکول شد و انجمنی به نام آسیفا شروع به کار کرد. آسیفا مخفف «انجمن بین‌المللی سازندگان و دوستداران فیلم‌های انیمیشن» است که در حدود سال 1350 فعالیت رسمی خود را شروع کرد. حدود 14 سال بعد در سال 1354، آسیفای ایران توانست به آسیفای جهانی ملحق شود. این انجمن تا اواسط دهه هفتاد، پشتوانه خاصی نداشت و بر پایه اعضای آن جلو می‌رفت.

در این مدت ارگان‌های دیگری همچون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و بنیاد سینمایی فارابی تولید انیمیشن‌ها و کارتون‌هایی را برعهده داشتند و این عرصه را تنها نگذاشته‌اند. در نهایت در دهه هفتاد آسیفا ایران به خانه سینما ملحق شد. در سال 1395 هم صنف انیمیشن ایران شروع به کار کرد؛ ازاین‌رو می‌توان گفت صنعت انیمیشن ایران، صنعتی نوظهور است. پس از شروع به کار صنف انیمیشن ایران، آسیفا باری دیگر در ساختاری جدید فعالیت خود را از سر گرفت.

بهترین انیمیشن های ایرانی ؛ انیمیشن سینمایی لوپتو

انیمیشن سینمایی لوپتو

تاریخ اکران: 1401
کارگردان: عباس عسکری
نویسنده: فرشاد امین‌زاده، عباس عسکری
صداپیشگان: زنده‌یاد حسین عرفانی، اکبر منانی، شوکت حجت، جواد پزشکیان

انیمیشن لوپتو یکی از انیمیشن های ایرانی جدید است که نام آن از گویش کرمانی به معنای اسباب‌بازی دست‌ساز گرفته شده است. این انیمیشن با هزینه‌ای 10 میلیارد تومانی توانست فروشی بیش از 21 میلیارد تومان را تجربه کند و به دنبال آن، دومین انیمیشن پرفروش تاریخ ایران نام بگیرد. انیمیشن لوپتو در ژانر کمدی و ماجراجویانه تولید شده است و موفق به کسب جایزه ویژه دبیر در جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان و پروانه زرین بهترین دستاورد فنی و هنری شد.

خلاصه داستان انیمیشن لوپتو

انیمیشن لوپتو راجع به علی است که پدرش کارگاهی به نام لوپتو دارد که در آن به بیماران یاد می‌دهد چطور اسباب‌بازی بسازند. او این‌گونه به درمان بیماران کمک می‌کند و میان کودکان بسیار محبوب است تا اینکه شخصی پیدا می‌شود که کارگاه لوپتو را از کار میندازد. حالا نوبت علی است که ماجراجویی‌اش را شروع کند و به پدرش یاری برساند.

بهترین انیمیشن های ایرانی ؛ انیمیشن سینمایی بنیامین

انیمیشن سینمایی بنیامین

تاریخ اکران: 1398
کارگردان: محسن عنایتی
نویسنده: محسن عنایتی
صداپیشگان: چنگیز جلیلوند، ناصر طهماسب، اکبر منانی، سعید مظفری

انیمیشن بنیامین یکی از بهترین کارتون های ایرانی است که در سال 1397 تولید شد و یک سال بعد به طور محدود اکران شد. این انیمیشن کاری از مؤسسه ندای موعود است که برای اولین بار در مرکز همایش‌های رایزن، انیمیشن بنیامین را به نمایش درآورد. این انیمیشن ایرانی توانست فروشی بیش از 5 میلیارد تومان را تجربه کند.

خلاصه داستان انیمیشن بنیامین

انیمیشن بنیامین حول محور دو دوست به نام‌های آشر و بنیامین می‌چرخد. سربازان پادشاه مادر بنیامین را دستگیر می‌کنند و به دنبال این ماجرا آشر و بنیامین پا به مسیر خطرناکی می‌گذارند تا بتوانند مادر بنیامین را نجات دهند.

بهترین انیمیشن های ایرانی ؛ انیمیشن سریالی آریو پهلوان کوچک

انیمیشن سریالی آریو پهلوان کوچک

تاریخ اکران: 1385
کارگردان: مجید شاکری
نویسنده: محمد برومند، محمد نجاتی
صداپیشگان:

انیمیشن آریو پهلوان کوچک یکی از بهترین انیمیشن های ایرانی محسوب می‌شود و سال‌هاست در قلب کودکان نشسته است. از این انیمیشن بعدها نسخه‌ای سینمایی به نام «افسانه سرزمین گوهران» تولید شد که خود یکی از کارتون های ایرانی خوب به شمار می‌رود. انیمیشن آریو پهلوان کوچک افتخارات زیادی کسب کرده است که می‌توان به تندیس طلایی بهترین اثر تلویزیون در جشنواره پویانمایی تهران و بهترین کارگردانی از جشن بزرگ سینمای ایران اشاره کرد. این انیمیشن از لحاظ ایجاد یک قهرمان ایرانی میان کودکان کشورمان، اهمیت بالایی دارد.

خلاصه انیمیشن آریو پهلوان کوچک

انیمیشن آریو پهلوان کوچک راجع به پسربچه‌ای با همین نام است که همراه مادر و خواهرش در گوهران زندگی می‌کند. روزی آریو که متوجه راز تاریکی از «کچل دیگی» می‌شود، سعی می‌کند به مردم شهر اخطار بدهد؛ اما کسی به حرف او گوش نمی‌کند و در نتیجه شهر گوهران درگیر ماجرایی بزرگ می‌شود.

بهترین انیمیشن های ایرانی ؛ انیمیشن سینمایی بچه زرنگ

انیمیشن سینمایی بچه زرنگ

تاریخ اکران: 1401
کارگردان: بهنود نکویی، محمدجواد جنتی
نویسنده: علی رمضان
صداپیشگان: هومن حاجی عبداللهی، جواد پزشکیان، هدایت هاشمی، میرطاهر مظلومی

انیمیشن بچه زرنگ کاری از بهنود نکویی است که قرار بود ابتدا هادی محمدیان کارگردانی آن را برعهده داشته باشد که سازنده فیلم انیمیشن شاهزاده روم، پرفروش ترین انیمیشن ایرانی در سال 94 بود. این انیمیشن توانست در جشنواره فیلم فجر جایزه بهترین انیمیشن را دریافت کند. انیمیشن بچه زرنگ که در ژانر ماجراجویی تولید شده است، در ابتدا با نام «انقراض» شناخته می‌شد.

خلاصه داستان انیمیشن بچه زرنگ

انیمیشن بچه زرنگ راجع به پسربچه‌ای به نام محسن است که عاشق ابرقهرمان‌هاست. او روزی حیوانی را می‌بیند که در شرف انقراض است؛ از این رو تصمیم می‌گیرد به حیوان کمک کند. محسن به همراه حیوان وارد جنگل می‌شود؛ غافل از اینکه ماجراجویی‌های زیادی در انتظار اوست.

بهترین انیمیشن های ایرانی ؛ انیمیشن سینمایی جمشید و خورشید

انیمیشن سینمایی جمشید و خورشید

تاریخ اکران: 1384
کارگردان: بهروز یغمائیان
نویسنده: علی فیاض منش
صداپیشگان: پرویز پرستویی، امین حیایی، ترانه علیدوستی، رامبد جوان

انیمیشن جمشید و خورشید از بهترین کارتون های ایرانی محسوب می‌شود که به مدت 10 سال اجازه اکران نداشت. این انیمیشن از اولین انیمیشن‌های ایرانی است که به دست تولید رسید. جالب است بدانید تولید انیمیشن جمشید و خورشید حدود 4 سال زمان برده است. صداگذاری این انیمیشن را جمعی از ستارگان ایرانی از جمله پرویز پرستویی و ترانه علی‌دوستی برعهده داشتند.

خلاصه داستان انیمیشن جمشید و خورشید

انیمیشن جمشید و خورشید با ماجرای خواستگارهای دختر پادشاه شروع می‌شود که نامش خورشید است. در همین حین منجم یکی از اعضای دربار، خورشید را می‌دزدد و به مکانی دور می‌برد. حال جمشید برای نجات خورشید، سراغ منجم و جنگ با او می‌

Dolphin-Boy

انیمیشن سینمایی پسر دلفینی

تاریخ اکران: 2 شهریور 1401
کارگردان: محمد خیراندیش
نویسنده: محمد خیراندیش
صداپیشگان: مریم جلینی، حامد عزیزی، نادر سلیمانی، ثریا قاسمی، جواد پزشکیان، ناهید امیریان، تورج نصر

انیمیشن پسر دلفینی جزو انیمیشن های ایرانی جدید است که توانست رکورد پرفروش‌ترین انیمیشن تاریخ سینمای ایران را از آن خود کند. این موضوع مهر تاییدی به پیشرفت انیمیشن‌سازی و کیفیت کارهای ایرانی می‌زند. این انیمیشن ایرانی ابتدا در روسیه اکران شد و به موفقیت‌های عظیمی دست یافت. پسر دلفینی پس از فروشی برابر با حدود 32 میلیارد تومان در روسیه، در ایران هم اکران شد و بیش از 17 میلیارد فروش داشت.

به گفته تهیه‌کننده این اثر، آقای محمدامین همدانی، پسر دلفینی پروژه‌ای شخصی با مالکیت خصوصی است که ساخت آن برعهده استودیو ایرانی اسکای فریم بود. یکی از مواردی که این انیمیشن را دوست‌داشتنی‌تر می‌کند، نشان دادن فرهنگ بخش‌های جنوبی کشور و سبک پوشش آنهاست. به همین سبب انیمیشن پسر دلفینی می‌تواند جزو آثار فرهنگی و انیمیشن های ایرانی اسلامی محسوب شود.

باید خاطرنشان کنیم که برای رده سنی تماشاگران این انیمیشن جای بحث وجود دارد. برخی از والدین صحنه‌های غم‌انگیز، رویارویی با اختاپوس ترسناک و الفاظ نامناسب را برای کودکان مجاز نمی‌دانستند.

خلاصه داستان انیمیشن پسر دلفینی

داستان حول محور سفید، دلفینی کوچک و پسر دلفینی است. روزی هواپیمایی در دریا سقوط می‌کند و سفید و مادرش نوزادی را از آنجا پیدا می‌کنند. نوزاد مذکور همان پسر دلفینی فیلم ماست. سفید و نانا، مادر او، از لاک‌پشت اجازه می‌گیرند تا پسر دلفینی را نزد خود نگه دارند.

پس از بزرگ شدن پسر دلفینی، او به‌قصد پیدا کردن خانواده‌اش پا به خشکی می‌گذارد. او کم کم به تهدیدی پی می‌برد که ممکن است نابودی دریا را در پی داشته باشد. در ادامه شاهد ماجراهای درگیری پسر دلفینی و دوستانش در رابطه با نجات دریا خواهیم بود.

آخرین داستان

انیمیشن سینمایی آخرین داستان

تاریخ اکران: 6 آذر 1398
کارگردان: اشکان رهگذر
نویسنده: اشکان رهگذر
صداپیشگان: پرویز پرستویی، لیلا حاتمی، باران کوثری، حامد بهداد، حسن پورشیرازی، اشکان خطیبی، بیتا فرهی، شقایق فراهانی، ملیکا شریفی‌نیا

کارتون آخرین داستان، اولین نماینده سینمای انیمیشن ایران در اسکار است و همین موضوع حضور آن در بین بهترین کارتون های ایرانی را توجیه می‌کند. علاوه بر این، آخرین داستان توانست افتخارات و جوایز زیادی را در سطح داخلی و بین‌المللی کسب کند و در بین بهترین انیمیشن های جهان قرار گیرد. این انیمیشن شاید دارای فروشی رکورددار نباشد؛ اما قطعاً یکی از ارزشمندترین آثار صنعت انیمیشن کشورمان است.

تولید این اثر در استودیو هورخش انجام شده که زیر نظر اشکان رهگذر است. از دلایلی که ارزش انیمیشن آخرین داستان را بالا می‌برد، الهام گرفتن از شاهنامه فردوسی است. داستان این فیلم برداشتی آزاد از داستان ضحاک را به تصویر می‌کشد. از دیگر مواردی که لازم است به آنها اشاره کنیم، صداپیشگان این اثر است. جمعی از ستارگان ایرانی صداپیشگی این انیمیشن را بر عهده گرفته‌اند.

از افتخارات آخرین داستان می‌توان به حضور در جشنواره انسی، مهم‌ترین جشنواره سالانه انیمیشن، معرفی شدن در بازار فیلم جشنواره کن، نماینده ایران در اسکار 2020 اشاره کرد.جوایز بین‌المللی این اثر از جشنواره‌های بوچئون کره جنوبی، آجایو پرو، سیتجس، جیراف، سوترن کورن، آمریکای جنوبی شیلی، فیلم‌های کودکان سن دیگو، Epic ACG و پام اسپرینگز کسب شد.

این انیمیشن در سطح داخلی هم جوایزی دریافت کرده که شامل جشنواره‌های بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان، فیلم فجر و پویانمایی تهران می‌شود. لازم به ذکر است که آخرین داستان تنها محدود به انیمیشن نبوده و کمیک یا رمان‌های گرافیکی جمشید و ارشیا، به‌عنوان دنباله آن منتشر شده است. علاوه بر رمان‌های مصور، بازی موبایلی «فره ایزدی» هم زیر نظر استودیو هورخش برای دستگاه‌های اندرویدی تولید شده است.

خلاصه داستان انیمیشن آخرین داستان

داستان با مقابله جمشید شاه در برابر لشکر اهریمنیان شروع می‌شود. جمشید شاه موفق به شکست اهریمن می‌شود و از این‌رو غرور او را در بر می‌گیرد. یزدان به‌خاطر سو استفاده جمشید از تاج‌وتخت، قدرت را از او می‌گیرد. جمشید که جنون طمع او را گرفته است، برای شکار اهریمن راهی سرزمین‌های شمالی می‌شود. او دیگر به سرزمین خود برنمی‌گردد از همین جهت تنها جانشین او، ضحاک، بر تخت پادشاهی می‌نشیند. پس از به قدرت نشستن ضحاک، هاله‌ای تاریک سرزمین را فرامی‌گیرد. در ادامه می‌بینیم شخصی به نام آفریدون برای مقابله با ضحاک جلو میاید.

انیمیشن سینمایی فهرست مقدس

انیمیشن سینمایی فهرست مقدس

تاریخ اکران: 1396
کارگردان: محمدامین همدانی
نویسنده: هومان فاضل
صداپیشگان: بهرام زند، مریم شیرزاد، چنگیز جلیلوند، نصرالله مدقالچی، اکبر منانی، ناهید شعشعانی، خسرو شمشیرگران

کاری دیگر از سازمان هنری اوج که به دلایل مختلفی لایق حضور در بهترین کارتون های ایرانی است. به گفته آقای همدانی، قرار بود فهرست مقدس به‌عنوان لایو اکشن تولید شود. در نهایت تصمیم به سمت انیمیشن‌سازی رفت و استارت کار توسط سازمان اوج خورده شد.

مخاطب این انیمیشن نوجوانان به بالا هستند؛ چه از لحاظ گرافیکی و چه از لحاظ داستانی. این انیمیشن پیامی عمیقی از هولوکاست را به دوش می‌کشد. طبق گفته کارگردان این اثر، فیلم دارای کدهایی است که تماشاگران خارجی متوجه آن شوند.

صداپیشگی این انیمیشن توسط پیش‌کسوتان عرصه دوبله انجام شده است. قابل‌ذکر است که صداگذاری چندین بار انجام شده است چرا که گمان می‌رفت تماشاگران با لحن ادبی ارتباط برقرار نکنند.

در این انیمیشن از نمادگذاری‌ها هم به نحو احسنت استفاده شده است؛ به‌عنوان مثال می‌توانیم شاهد برج آزادی آمریکا و کاخ سفید باشیم. از آنجایی که اصلیت داستان قرآنی است، فهرست مقدس در دسته انیمیشن های ایرانی اسلامی قرار می‌گیرد.

با وجود اینکه فیلم فهرست مقدس فروش زیادی نداشت، توانست در جشنواره‌های بین‌المللی افتخارات خوبی به دست آورد. از جمله این افتخارات می‌توان به کسب جایزه بهترین انیمیشن ایران در جشنواره فجر و مقاومت، اسپانیا در جشنواره مادرید و آمریکا در جشنواره هالیوود مووینگ پیکچرز اشاره کرد.

خلاصه داستان انیمیشن فهرست مقدس

داستان حول محور شخصی به نام هاران می‌چرخد. ماجرا در نجران کشور یمن اتفاق میفتد و روایتی بر اساس سوره بروج به تصویر می‌کشد. در این داستان پادشاهی به نام ذو نواس وجود دارد که افراد مسیحی سرزمینش را به دین یهودیت فرامی‌خواند. مردم این درخواست را نمی‌پذیرند و ذو نواس دستور می‌دهد تا آنها را در چاله‌های آتش بیندازند.

انیمیشن سینمایی شاهزاده روم

انیمیشن سینمایی شاهزاده روم

تاریخ اکران: 13 آبان 1394
کارگردان: هادی محمدیان
نویسنده: هادی محمدیان
صداپیشگان: مریم شیرزاد، ناصر طهماسب، منوچهر والی زاده، اکبر منانی، حسین عرفانی، جواد پزشکیان، کریم بیانی، آرشاک قوکاسیان، علی محمد اشکبوس، مریم رادپور، افسانه پوستی

این انیمیشن اولین کار گروه هنر پویا بود که محبوبیت فوق‌العاده‌ای کسب کرد. این فیلم می‌تواند در صدر برترین انیمیشن های ایرانی قرار بگیرد چرا که در زمان خود پیشرفتی بی‌نظیر در حوزه انیمیشن بود. این انیمیشن پیش از اکران در ایران، در لبنان منتشر شد.

وزیر فرهنگ لبنان طی سخنرانی خود در مراسم اکران شاهزاده روم، از حمایت‌های فرهنگی ایران از مردم لبنان تجلیل کرد. این انیمیشن در عراق، عربستان، کویت، ساحل عاج، بحرین، امارات متحده عربی، فرانسه و انگلستان هم روی پرده رفت.

کارتون شاهزاده روم با فروشی بیش از 5 میلیارد در گیشه، جزو پرفروش‌ترین انیمیشن های ایرانی محسوب می‌شود. بودجه فیلم چیزی برابر با 2 میلیارد بود که می‌توان گفت سودی بیش از 2 برابر حاصل آورد. علاوه بر این، این انیمیشن زیبا توانست لوح تقدیر ویژه از جشنواره‌های جشن سینمای ایران، سینمای انقلاب، جشنواره رویش و فیلم فجر کسب کند.

خلاصه داستان انیمیشن شاهزاده روم

داستان این انیمیشن روایتی از شاهزاده‌ای مسیحی به نام ملیکاست. این شاهزاده از سمت مادر از نوادگان قیصر روم است. در ادامه خواهیم دید که این شاهزاده با امام یازدهم شیعیان ازدواج می‌کند. در انیمیشن شاهد ماجراهایی عاشقانه خواهیم بود.

انیمیشن پهلوانان

انیمیشن سریالی پهلوانان

تاریخ اکران: 1386
کارگردان: سیاوش زرین آبادی
نویسنده: سیاوش زرین آبادی
صداپیشگان: بیژن علی‌محمدی، علی‌همت مومی‌وند، شهروز ملک‌آرایی، امیرمحمد صمصامی، ظفر گرایی، حمیدرضا آشتیانی‌پور، تورج نصر

یکی از نوستالژیک‌ترین مجموعه‌های تلویزیونی برای هر سنی، می‌تواند انیمیشن پهلوانان باشد. این انیمیشن به‌قدری محبوب است که می‌توان آن را بهترین انیمیشن ایرانی خواند. این مجموعه تابه‌حال چندین بار در چند شبکه بازپخش شده است. 5 فصل از این انیمیشن ساخته شده است؛ در فصل اول و دوم از تکنیک فریم به فریم استفاده شد، فصل سوم ترکیب تکنیک فریم به فریم و نرم‌افزارهای دوبعدی و در فصل چهارم تکنیک فریم به فریم به‌کلی حذف شد.

کارگردان انیمیشن پهلوانان در سومین دوره جشنواره تلویزیونی جام‌جم توانست جایزه بهترین کارگردان مجموعه و سریال را کسب کند. این مجموعه پیام‌های پندآموزی در خود نهفته است که می‌توان آن را در زمره محصولات تاثیرگذار فرهنگی قرار داد.

خلاصه داستان انیمیشن پهلوانان

شخصیت اصلی این مجموعه پهلوانی به نام «پوریای ولی» است. او افراد را در زورخانه تعلیم می‌دهد و با کمک شاگردانش، از پس حیله‌های داروغه شهر یعنی اسکندر برمیاید. در این مجموعه شاهد ماجراهای پوریای ولی و رویارویی او با مشکلاتی که اسکندر برایش دست‌وپا می‌کند هستیم.

انیمیشن فیلشاه

انیمیشن سینمایی فیلشاه

تاریخ اکران: 23 اسفند 1396
کارگردان: هادی محمدیان
نویسنده: محمدباقر مفیدی کیا، هادی محمدیان، محمدعلی رمضان‌پور
صداپیشگان: حامد عزیزی، بهرام زند، زهره شکوفنده، حسین عرفانی، ناصر طهماسب

یکی از آثاری که قدم روبه‌جلوی بزرگی برای صنعت انیمیشنی ایران برداشت، کارتون فیلشاه بود. این انیمیشن کودکانه توانست در سال انتشار خود توجهات بسیار زیادی را به خود جلب کند و بین کودکان به محبوبیت بالایی دست یابد. این اثر کاری از گروه هنر پویاست که پیش از این کار، انیمیشن «شاهزاده روم» را تولید کرده بود.

انیمیشن سینمایی فیلشاه توانست با مجموع فروشی بیش از 8 میلیارد تومان، رکورد فروش فیلم شاهزاده روم را بزند و پرفروش‌ترین انیمیشن تاریخ سینمای ایران نام بگیرد. علاوه بر فروش فوق‌العاده، فیلشاه در سال 1396 و 1397 توانست از جشن حافظ، جشن بزرگ سینمای ایران و جایزه سینمایی ققنوس افتخاراتی کسب کند. این فیلم علاوه بر ایران، در کشورهای لبنان و روسیه هم اکران شد و توجهات بسیاری در پی داشت.

برای آوردن فیلشاه بین بهترین کارتون های ایرانی دلایل زیادی داریم. همان‌طور که در ابتدا گفتیم این فیلم گام بزرگی برای ایران در دنیای انیمیشن‌ها بود. علاوه بر این صداپیشگی بسیار قوی باکیفیت، از جمله دلایل محبوبیت این اثر بود. انیمیشن فیلشاه آخرین کار بهرام زند، صداپیشه پیش‌کسوت و بزرگ ایران بود و متأسفانه در همان سال به دیار باقی شتافت.

جالب است بدانید این انیمیشن برخلاف ظاهر آن جزو انیمیشن های ایرانی اسلامی به شمار می‌رود. این موضوع به این خاطر است که داستان فیلشاه برگرفته از داستان قرانی اصحاب فیل و لشکرکشی ابرهه به مکه است.

خلاصه داستان انیمیشن فیلشاه

همیشه انتظار می‌رود هرجا بحث از سلطان و شاه جنگل است، نام شیری در میان باشد؛ اما در این انیمیشن چنین چیزی نیست. در اینجا شاه جنگل رئیس گله فیل‌هایی در آفریقاست که روزی شاه جنگل صاحب فرزندی درشت هیکل می‌شود …

همه انتظار دارند که فرزند جدید، جانشین پدرش شود؛ ولی بعدها می‌بینند که شادفیل خرابکار یا به عبارتی دست‌وپاچلفتی است. او بعدها توسط ابرهه از خانواده‌اش جدا می‌شود و طی خرابکاری که به بار میاورد زندانی می‌شود. در ادامه شاهد ماجراهای شادفیل و دختری به نام مریم خواهیم بود.

قصه های آرمن

انیمیشن سریالی آرمن

تاریخ اکران: 28 آذر 1399
کارگردان: محمدرضا حسابی
نویسنده: عبدالله ملکی
صداپیشگان: ابراهیم شفیعی، شیلا آژیر، مریم شیرزاد، شروین قطعه‌ای، امیر حکیمی، شایان شامبیاتی، نیما نکویی

می‌توان از این انیمیشن سریالی، به‌عنوان اولین انیمیشن ابرقهرمانی ایرانی نام برد. شبیه این کارتون را در بین کارهای بین‌المللی زیاد دیده‌ایم و حالا ایران موفق به ساخت چنین مجموعه انیمیشنی شده است. سریال آرمن با هدف پخش در شبکه کودک و نوجوان تولید شد. محسوب شدن آرمن به‌عنوان بهترین کارتون ایرانی، دلایل مختلفی دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

نکته جالب درباره این انیمیشن، کاراکترها و نام‌های آن‌هاست. برای نام کاراکترها از اسامی ایرانی استفاده شده که تلفظ آنها برای تماشاگران خارجی دشوار نیست. مورد دیگر این است که مخاطبان این مجموعه تنها کودکان نیستند؛ بلکه بزرگسالان هم از تماشای آرمن لذت خواهند برد.

باید خاطرنشان کنیم که با اینکه آرمن انیمیشنی ابرقهرمانانه است، در آن عنصر قدرت‌های ماورایی به چشم نمی‌خورد؛ بلکه شخصیت اصلی تلاش دارد با ذهن خود با مشکلات روبه‌رو شود. این موضوع می‌تواند تاثیر خوبی روی بینندگان کم‌سن‌وسال‌تر بگذارد.

خلاصه داستان کارتون آرمن

نام کارتون، از نام نقش اصلی این مجموعه گرفته شده است. داستان اصلی حول محور آرمن و تلاش او برای مقابله با شخصیت منفی داستان یعنی کاراکان است. روزی آرمن و دوستش مچ‌بندی پیدا می‌کنند و به‌خاطر اصرار بیگو، دوست آرمن، او مچ‌بند را می‌بندد. بعدا متوجه می‌شود نمی‌تواند مچ‌بند را از دستش باز کند؛ اما نمی‌داند این مچ‌بند دارای قدرت‌های جادویی است.

پس از مدتی آرمن و دوستانش قدرت این مچ‌بند را کشف می‌کنند و از آن به هدف امنیت سیاره‌شان استفاده می‌کنند. داستان مذکور تنها داستان فصل اول بود و هر فصل این مجموعه داستانی جدید دارد.

انیمیشن قلب سیمرغ

انیمیشن سینمایی ایرانی قلب سیمرغ

تاریخ اکران: 13 اسفند 1396
کارگردان: وحید نصیریان
نویسنده: مهدی ابو هاشم، وحید نصیریان
صداپیشگان: حمید فرخ‌نژاد، رضا کیانیات، الهام پاوه نژاد، پرویز پورحسینی

این انیمیشن کاری از وحید نصیریان است؛ کسی که اکران فیلم خود را به چشم ندید و جهان را پیش از آن ترک کرد. انیمیشن قلب سیمرغ با وجود محدودیت‌های زیاد و نوظهور بودن صنعت انیمیشن در مدت‌زمان حدود 4 سال تولید شد؛ اما اجازه اکران تا سال‌ها بعد را نداشت.

دلیل اصلی که این فیلم را بین بهترین کارتون های ایرانی آورده‌ایم این است که می‌توان قلب سیمرغ را جزو پیش‌گامان صنعت انیمیشن ایران نام برد. لازم به ذکر است این انیمیشن جزو کارتون های ایرانی قدیمی به شمار می‌رود.

شاید نتوان کیفیت ساخت و فیلمنامه این انیمیشن را با سایر انیمیشن‌های موجود در لیست مقایسه کرد؛ اما با وجود محدودیت‌های زیاد و نوپا بودن صنعت پویانمایی در آن زمان، قلب سیمرغ عملکرد خوبی داشته است. دلیل دیگری که انیمیشن قلب سیمرغ لایق حضور در بهترین کارتون های ایرانی را دارد، تلاش نویسندگان برای الهام گرفتن از شاهنامه فردوسی و تولید اثری است که کودکان و نوجوانان بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.

خلاصه داستان انیمیشن قلب سیمرغ

گفته می‌شود داستان فیلم در سال 2300 اتفاق میفتد؛ زمانی که جهان به‌خاطر جنگ اتمی رو به نابودی است. سپنتا با صداگذاری مرحوم پرویز پورحسینی، برای حفاظت از همسرش مینو با صداگذاری آرزو آذری، او را به غاری می‌برد که توسط سیمرغی محافظت می‌شود. در غار دختر سپنتا و مینو با نام رها متولد می‌شود. در همان وضعیت جنگ، اژدهایی که در کوه دماوند حبس بود، آزاد می‌شود. رها به‌منظور دفاع از سرزمینش به جنگ اژدها که «اژدهاک» نام دارد، می‌رود.

سخن پایانی

صنعت انیمیشن ایران در سال‌های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است. همان‌طور که می‌بینید، سال‌به‌سال فروش انیمیشن‌ها بالاتر می‌رود. کارگردانان و تهیه‌کنندگان انیمیشن‌ها از تماشاگران می‌خواهند به‌جای دانلود انیمیشن های ایرانی، هنگام اکران آنها را در سینماها تماشا کنند. اما خیلی جاها این موضوع رعایت نمی‌شود.

انتظار می‌رود در سال‌های پیشرو این صنعت به پیشرفت بیشتری دست پیدا کند و شاهد حضور انیمیشن‌های بیشتری در جشنواره‌های خارجی باشیم. انیمیشن‌ها از دسته محصولات فرهنگی هستند که می‌توانند فرهنگ زیبای ایرانی را ترویج دهند.

آیا فیلم و سریال‌های معرفی شده را تابه‌حال تماشا کرده‌اید؟ دیگر چه انیمیشن ایرانی می‌شناسید که در این لیست قرار نداشته باشد؟ خوشحال می‌شویم اگر تجربه و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول:

1) پرفروش‌ترین انیمیشن های ایرانی کدام‌اند؟

انیمیشن‌های پسر دلفینی و فیلشاه از پرفروش‌ترین انیمیشن‌های تاریخ سینمای ایران هستند.

2) بهترین انیمیشن های  سریالی کدام‌اند؟

انیمیشن پهلوانان و آرمن جزو بهترین سریال های انیمیشنی ایران هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا