علمیپزشکی و سلامت

زگیل تناسلی یا همان HPV [ پیشگیری تا درمان ]

زگیل تناسلی یا HPV چیست؟ علائم این بیماری چیست؟ چطور این بیماری را درمان کنیم؟ طی سال‌های گذشته، بیماری HPV یا همان زگیل تناسلی (Human Papilloma Viruses) به یکی از شایع‌ترین بیماری‌های جنسی تبدیل شده است.

خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی‌های فناوری و دیجیتال، اطلاع رسانی‌ها به مراتب آسان‌تر شده و راحت‌تر می‌توان هشدارهای مربوط به بیماری‌های جنسی را به گوش مردم رساند.

در ادامه‌ی این مطلب ما قصد داریم اطلاعاتی در مورد بیماری زگیل تناسلی (HPV) به شما همراهان ویدو ارائه دهیم.

مطالعه این مقاله می‌تواند در جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری مقاربتی، و همچنین پیشگیری از انتقال به شما کمک کند. با ما همراه باشید.

زگیل تناسلی چیست؟

زگیل تناسلی یک ضایعه پوستی در مناطق تناسلی است که باعث ایجاد ظاهری بد در ناحیه تناسلی می‌گردد. که عامل آن ویروسی به نام HPV، به طور کامل Human Papilloma Viruses، پاپیلوما ویروس انسانی است.

ویروس HPV انواع بسیار زیادی دارد. بیشتر از 80 درصد از زگیل‌های تناسلی مربوط به نوع 6 و 11 پاپیلوما ویروس است که خیلی خطرناک نیستند و معمولا باعث ایجاد سرطان نمی‌شوند.

طی بررسی سازمان WHO سرطان سرویکس باعث 250٫000 مرگ در سال 2002 شده که علت سرطان ابتلا بیماران به زگیل تناسلی بوده است.

انواع خطرناک HPV نوع 16، 18، 31 ،33، 35، 45، 52, 58 هستند که زگیل های مسطح در سرویکس (دهانه رحم) را ایجاد می‌کنند و یا زگیل با ظاهر غیر معمولی ایجاد می‌کنند و باعث ایجاد سرطان سرویکس یا CIN(cervical intraepithelial neoplasia) و سرطان در ناحیه مقعد می‌شوند.

همچنین HPV می‌تواند باعث ایجاد VIN( vulvar intraepithelial neoplasia) شود که نوعی بدخیمی پوستی در ناحیه ورودی واژن است.

در این بیماران باید بیوپسی و نمونه برداری از زگیل برای تشخیص نوع آن انجام شود تا با درمان زگیل از بروز سرطان در آینده جلوگیری شود.

زگیل‌های مقاوم به درمان و یا زگیل‌هایی که در افراد با نقص سیستم ایمنی ایجاد می‌شوند نیز باید نمونه برداری شوند.

زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی است که از طریق تماس و ارتباط جنسی انتقال پیدا می‌کند. دوره کمون (دوره بی علامتی) آن از چند هفته تا یک سال می‌تواند باشد ولی حدودا 3 ماه است.

روش های پیش گیری مثل کاندوم برای جلوگیری از انتقال این بیماری کارساز نیستند زیرا با تماس پوستی نیز انتقال میابد و انتقال آن فقط از طریق مایعات جنسی نیست.

علایم زگیل تناسلی

زگیل تناسلی تا حدود سه ماه می‌تواند هیچ علامتی ندهد و یا فقط خارش خفیفی در ناحیه تناسلی ایجاد بکند. بیمار معمولا زمانی متوجه می‌شود که زگیل را مشاهده کند و زگیل موجب خارش، سوزش و بعضی اوقات درد و خون ریزی ایجاد می‌کند.

” در صورت بی توجهی به این ضایعه پوستی ممکن علائم بعدی علائم سرطان باشد. “

علایم زگیل تناسلی

زگیل تناسلی تا حدود سه ماه می‌تواند هیچ علامتی ندهد و یا فقط خارش خفیفی در ناحیه تناسلی ایجاد بکند. بیمار معمولا زمانی متوجه می‌شود که زگیل را مشاهده کند و زگیل موجب خارش، سوزش و بعضی اوقات درد و خون ریزی ایجاد می‌کند. در صورت بی توجهی به این ضایعه پوستی ممکن علائم بعدی علائم سرطان باشد.

روش‌های پیش گیری

مشخص است که رابطه جنسی نداشتن با افراد مختلف می‌تواند شما را در معرض این بیماری قرار ندهد.

واکسنی به نام gradasil وجود دارد که برای جلو گیری از 4 نوع 6، 11، 16، 18 استفاده می‌شود و پاسخ بسیار خوبی داده و آمار سرطان سرویکس و ابتلا به HPV را بسیار کم کرده است.

نوع جدیدی از این واکسن آمده است به نام gradasil 9 که از 9 نوع 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52، 58 جلوگیری می‌کند که هنوز وارد بازار ایران نشده است.

واکسن در 3 دوز برای دختران و زنان بین 9 الی 26 سال استفاده می‌گردد.

دوز دوم به فاصله 2 ماه از دوز اول و دوز سوم به فاصله 6 ماه از دوز اول استفاده می‌گردد.

میتوان از واکسن برای زنان زیر 45 سال نیز در صورت مبتلا نشدن به HPV استفاده کرد و نتیجه مطلوبی دریافت کرد.

واکسن در مردان نیز مثل زنان اثر پیش گیری یکسانی از زگیل تناسلی دارد. همچنین با واکسینه شدن زنان از انتقال بیماری توسط مردان نیز جلوگیری می‌شود و مخزن این بیماری از بین می‌رود.

سازمان غذا و دارو آمریکا یا همان FDA توصیه می‌کند که مردان بین 9 الی 25 سال نیز واکسینه شود.

درمان زگیل تناسلی

بسیاری از کسانی که به عفونت HPV مبتلا می‌شوند اصلا زگیل در آن ها به وجود نمی‌آید ولی می‌توانند ناقل باشند. در بسیاری از افراد هم خود زگیل خود به خود بعد مدتی از بین می‌رود و درمان می‌شود و نیازی به پزشک پیدا نمی‌کنند.

یک نکته مهم این است که آنتی بیوتیک هیچ تاثیری بر زگیل تناسلی ندارد زیرا عامل آن ویروس است نه باکتری.

برای درمان زگیل تناسلی می‌توانیم از ژل و پماد‌های درمانی استفاده کنیم.

  • ژل پودوفیلوکس(Podofilox) یکی از روش‌های مناسب برای درمان زگیل توسط خود شخص است. ژل را باید 2 بار در روز به صورت 3 روز متوالی در هفته برای 4 هفته مصرف کرد. دارو نباید بیشتر از روزی 0/5 سی سی مصرف شود و بیشتر از ده سانتی متر مربع روی بدن نباید مالیده شود. در زنان باردار این دارو ممنوع است و عوارض سقط جنینی دارد.
  • کرم ایمی کیومد (Imiquimod) با نام تجاری Aldra 5% برای درمان زگیل تناسلی استفاده می‌شود. Imiquimod یک داروی ضد ویروس است که به اندازه پودوفیلوکس تأثیر دارد و احتمال عود کردن زگیل با درمان این دارو کمتر است. Imiquimod را باید در هنگام شب 3 بار در هفته به مدت 16 هفته مصرف کرد و 10 ساعت بعد از هر بار استعمال دارو آن ناحیه با آب و صابون شسته شود. مصرف این دارو نیز در زنان باردار ممنوع است.
  • پودوفیلین 10 الی 20 درصد (Podophyllin) نیز برای درمان استفاده می‌شود که توسط پزشک به ضایعات مالیده می‌شود و خود فرد نمی‌تواند به تنهایی از آن استفاده کند. در صورت عدم بهبودی درمان می‌تواند به صورت هفتگی تکرار شود. مصرف این دارو هم در زنان باردار ممنوع است.
  • تری کلرواستیک اسید 80 الی 90 درصد(Trichloroacetic acid) که توسط سواپ پنبه‌ای به ضایعات توسط دکتر مالیده می‌شود البته قبل از آن پوست اطراف ضایعه با زل لیدوکایین 5 درصد پوشیده می‌شود. مزیت این دارو نسیبت به قبلی‌ها این است که این دارو را می‌توان در زنان باردار استفاده کرد و منع مصرف ندارد.
  • در برخی از سایت‌ها توصیه به استفاده از پماد فلوروراسیل (fluorouracil Cream) می‌کنند ولی دیگر پزشک‌ها استفاده از این پماد توصیه نمی‌کنند زیرا عوارض زیادی دارد.

این درمان ها بیشتر برای ضایعات کوچک الی متوسط معمولا استفاده می‌شوند برای درمان ضایعات گسترده و بزرگ می‌توان از روش های زیر استفاده کرد.

  • کرایوتراپی (cryotherapy) که توسط ماده نیتروزن انجام می‌شود و ممکن است برای درمان کامل هر 1 الی 2 هفته یک بار تکرار شود. کرایوتراپی روش درمانی مناسبی برای استفاده در زنان باردار است و عوارضی ندارد.
  • لیزر درمانی (Laser therapy) که روشی بسیار مناسب برای ریشه کنی زگیل تناسلی است ولی هزینه بالایی نسبت به روش‌های قبلی دارد.
  • برداشت زگیل به روش جراحی که معمولا برای ضایعات بسیار بزرگ استفاده می‌گردد و معمولا قبل از جراحی پزشکان به ضایعه اینترفرون تزریق می‌کنند تا سایز ضایعه کوچکتر شود. 

بیشتر بخوانید

همه چیز در مورد کبد چرب
بهترین راه‌های تقویت سیستم ایمنی بدن چیست؟ [ نکات کلیدی ]
بهترین راه‌های مراقبت از مو
بهترین راه‌ها برای مراقبت از دندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا